Central Kalahari Game Reserve

Vandaag waren we voor de wekker al wakker. We hebben alles opgeruimd en stonden op tijd bij de winkel om inkopen te doen, zodat we niet zoveel last zouden hebben van de dagelijkse drukte in Maun.

Bestemming: Afrika

Reistype: Safari

Vandaag waren we voor de wekker al wakker. We hebben alles opgeruimd en stonden op tijd bij de winkel om inkopen te doen, zodat we niet zoveel last zouden hebben van de dagelijkse drukte in Maun.

Alleen waren we iets te vroeg en ging de winkel pas om 8.00 open. In dat half uurtje zijn we eerst verderop maar wezen tanken. Alle inkopen waren gedaan en dit keer ook kaas en eieren meegenomen, terwijl we wel langs het controle punt moesten. Dus waar je geen dierlijke producten bij je mag hebben. Voor heel even hadden we het in de afwas bak gelegd en bij het punt aangekomen kwam de spanning toch op zetten. Onze voorganger werd namelijk uitgebreid gecontroleerd. Maar Mike hoefde alleen z’n rijbewijs te laten zien, er werd in de koelkast gekeken en we moesten onze schoenen weer desinfecteren en konden gelukkig door rijden naar Central Kalahari. Dat wordt gewoon genieten van de tosti’s en pannenkoek. Bij Rakops wilde we de tank nog even helemaal vol hebben, zodat we in de Central Kalahari gewoon uitgebreid kunnen rijden. Maar ook dit keer geen diesel in Rakops.

Echt een probleem is het niet, de 6 dagen komen we wel door, maar het had lekker geweest. Bij de winkel in Rakops heeft Mike nog wel vlees kunnen halen, wat nog helemaal gesneden moest worden. Ondertussen zat ik met m’n deur open te wachten in de auto. Een jongetje van een jaar of 5 á 6 zwaaide lief naar me, maar al snel kwam die naar me toe op z’n blote voeten, in kapot en kleding bedelen om geld. In plaats van geld gaf ik hem een klein zakje chips waar hij mee weg rende, maar na twee minuten kwam hij met zijn chips handen weer terug om te vragen om geld. Ik vond het wel lastig om dat te zien, dat kennen wij helemaal niet. Na een lange rit van 9.00 tot 14.50 waren via de Matswere gate eindelijk bij Passarge Valley 01. De telefonische boeking was goed doorgekomen hier, dus bij de gate was alles zo geregeld. We gaan weer genieten van 6 nachten Central Kalahari. Met deze warme dagen die ze voorspellen zullen we de airco wel erg missen, wat waren we nat van het zweet van de rit en wat waren we gammel geworden.

De prachtige vallei van Central Kalahari

Het is even opletten, vanaf april gaan de nieuwe tijden in voor het rijden. Nu mogen we rijden van 6.00 tot 18.30 in plaats van 5.30 tot 19.00. De eerste ochtend was goed begonnen, na 10 minuten rijden zagen we een mannetjes leeuw en een half uur later lagen er weer twee langs de weg. En ze goed volgen kan zeker want er zijn geen andere mensen te bekennen hier. De eerste ochtend is dus goed begonnen hier in Central Kalahari. Nu staan we op Passarge Valley 02, een super mooie plek met uitzicht op de vallei, dus we moeten goed opletten wat er langs komt lopen. Wel zijn er super veel mieren en sommige zijn echt gemeen en bijten. Het is wel weer een warme dag, maar goed vol te houden door de heerlijke wind die er staat.

Al snel werd het warmer en werden we er echt sloom van! Eind van de middag koelde het weer iets af en hebben we een mooi filmpje met de drone gemaakt. Mike heeft ook nog hout staan hakken en je raad het nooit… zelfs de bijl is kapot! Een stukje ijzer vloog er vanaf. En na het eten was het gehaast om de rest af te krijgen. De sensoren moesten neergezet worden, de camera voor de sterren foto moest klaar gezet worden, het kampvuur moest aan en de afwas moest nog gedaan worden. En nu het donker is moeten we ook nog uitkijken voor de holen van de grond eekhoorns hier, allebei zijn we al in een gat gestapt. En nu dit keer geen last van veel muggen, maar de mieren, honderden lopen er om je voeten heen, zelfs even rustig naar de wc gaan zit er niet in. De meeste dingen zijn al weer ingepakt en morgen gaan we weer naar het volgende kamp.

Op safari door Central Kalahari

De wekker was weer gegaan om 5.50 tijd om op te staan. Allebei werden we wakker onder het dekentje, de nachten zijn al wat koeler aan het worden. De laatste dingen waren ingepakt en de sensoren konden we op gaan halen van het pad. Er stonden alleen maar jakhalzen op dit keer. Om 6.30 begonnen we met rijden richting de San pan. Op alle grote open vlaktes stond het vol met bokjes en struisvogels. Na 3.5 uur rijden bereikte we het kamp waar we ook weer één nacht staan. We gaan weer echt kamperen, zonder wc en geen douche hokje, gewoon alleen een plek om te staan. Voordat we konden geniet van ons ontbijt: geroosterd brood met ei, moesten we de koelkast voor de verandering weer schoonmaken. Dit keer had het bot van het vlees door een cola blikje geprikt. En waren de kiwi’s wat geplet. We konden ze wel nog eten, dus de vitamines zijn weer binnen. Nu zijn we aan het relaxen, het is bewolkt en er staat wind, dus het is goed vol te houden.

Maar voor hoe lang het zo blijft geen idee, gister werd het ook ineens weer heel warm. Het bleef een bewolkte, maar lekkere dag en de tijd vloog voorbij. ‘S middags hadden we de tent net ingeklapt en begon het licht te regenen. We waren dus net op tijd en zijn nog even een stukje wezen rijden. Toen we terug kwamen hebben we met de drone gevlogen en staan de sensoren weer klaar! Blijft toch altijd weer spannend wat er ’s nachts om je heen heeft gelopen, als er wat opstaat natuurlijk. De spaghetti hadden we in de middag al klaargemaakt en hoefde we alleen nog maar op te warmen om daarna bij het kampvuur op te eten. Maar lang ervan genieten hebben we niet gedaan, wat een muggen weer. Hopelijk hebben ze volgende keer weer voldoende anti muggen spray, dan slaan we even in. Want zonder is het niet te doen, ook al zit je met een dik pak aan, ze prikken er gewoon doorheen en jij zweet je kapot.

Kamperen in Botswana

Het heeft afgelopen nacht wat geregend en toen de wekker was gegaan begon het alweer te spetteren. Snel hebben we de tent ingeklapt en na het inladen van alles zijn we gaan rijden. Helaas waren er geen beesten komen kijken en staat er niks op de camera van de sensoren. Na 1.5 rijden zagen we een vrouwtjes leeuw zitten in het gras en de bokjes zaten dichtbij, maar helaas zat er geen actie in. Meestal gaan ze ook niet alleen op jacht de leeuwen, maar ja het had leuk geweest. Na dat kleine beetje regen komen er al wel weer wat kleine plasjes op de wegen en zijn sommige stukken alweer blubberig. Maar het is nog lang niet zo erg als toen we hier een maand geleden waren. We zijn nu weer een kampeerplek opgeschoven. De laatste dag zonder wc en douche. Morgen gaan we alweer naar het *luxe’ met toilet en een hokje voor de douche die je zelf alleen hoeft te vullen. De grauwe ochtend verdween en de zon kwam door. Nu konden we mooi de tent leeghalen. De lakens uit geklopt en zelfs het matras even gelucht, wat een zand komt er uit zeg. En eind van de middag kwam de grijze lucht weer terug en heeft het een tijd geregend. Niet zo hard als vorige keer, maar het hield wel een tijd aan!

Afgelopen nacht heeft het veel geregend in Central Kalahari en konden we de tent vanochtend weer nat inklappen. Al het beddengoed voelde klam aan dus hebben we er maar gelijk uitgehaald zodat het straks kan luchten. Vandaag hebben we een ander pad genomen, alleen was deze erg begroeid en niet zo een groot succes. Vandaag dus niet veel geluk. Om half 9 waren we bij korf 3. Een super ruime plek en weer met een wc en douche hokje. Alles hangt nu uit en hopelijk blijft het nu een beetje droog. We hadden allemaal bezoek vandaag. Vogels die de broodkruimels uit de pan kwamen eten, een vogel die ons plastic zakje van het brood mee probeerde te nemen en eekhoorns die in ons beddengoed aan het knagen waren. Het is opletten geblazen hier dus! Na het rijden kwam er een dreigende lucht om ons heen, maar regen kwam er tot ons verbazing niet. We hebben nog bij het kampvuur gezeten en hadden een hele mooie uil in de boom zitten.

Genieten van ons avontuur in Botswana

Wat een koude wind stond er vannacht en toen we opstonden. Dat waren we even niet gewend meer. Waar we het pad afreden van de kampen zijn we even gestopt. Er lag een bad ear fox op de weg. Hij zag er niet meer uit, zijn oog hing er een beetje uit, overal wonden en hij liep helemaal mank. En wat een geluk hadden we vandaag na een kwartier rijden zagen we in het gras een luipaard, voor het kamp Kori. En niemand die er bij ons was, dus we konden hem goed volgen voor 20 minuten. Nu staan we bij Ckwil07. We hebben hier ontbeten en hopen dat er de rest van de dag niemand komt zodat we nog één nacht op deze mooie plek kunnen staan. Dus toch nog weer even ons zelfgemaakte wc in elkaar gezet. Mike kan er weer even tegen aan, hij werd zijn warme, dikke haar zat dus kon ik weer kappertje spelen. Eind van de middag hebben we nog gereden. Een drone filmpje wat zo mooi had kunnen zijn is niet gelukt. Op een of andere manier kon de zender geen verbinding krijgen met de drone. Dus dat was even balen, hopen dat het op te lossen is. Nu zitten we te genieten van ons laatste avond Central Kalahari bij het kampvuur op de mooie kampeerplek CkWil07. Een beetje illegaal maar ja hij was leeg en wij genieten van het mooie rustige plekje. En niet te vergeten, de sensoren staan ook weer klaar.

Fotografie: Mike de Kok Wildlife Photography

Mijn passie is reizen en ik deel graag de beste highlights en leukste bezienswaardigheden op de wereld met jullie op Globally Online. Lees mijn reisartikelen en laat je inspireren voor jouw volgende rondreis.

Toevoegen aan Whishlist

Voeg het reisartikel "Central Kalahari Game Reserve" toe aan je persoonlijke reisplan met onderstaande button.

Gerelateerd Artikelen

Pin It on Pinterest