Op naar Rooiputs

Het is inmiddels 23 januari 07:00 uur ’s ochtends en we vertrekken naar Rooiputs (Kgaladadi) via Upington. Bij Upington zijn we naar de 4×4 winkel geweest voor de laatste handige dingen zoals jerrycans, touw, banden plak set enz.

Bestemming: Afrika

Reistype: Safari

Het is inmiddels 23 januari 07:00 uur ’s ochtends en we vertrekken naar Rooiputs (Kgaladadi) via Upington. Bij Upington zijn we naar de 4×4 winkel geweest voor de laatste handige dingen zoals jerrycans, touw, banden plak set enz.

Daarna nog de laatste paar boodschappen gedaan bij de Kgalagadi Mall, daar hadden we ook met Ilona en Robbert (de ouders van Mike) afgesproken. Samen met hun zijn we naar de slager gegaan, hier hebben we vacuum verpakt vlees meegenomen, omdat we dachten dat dit langer houdbaar zou zijn. Dit was alleen niet het geval, 4 dagen was het maar houdbaar. Daarna konden we onze rit naar Rooiputs vervolgen. Om 16:30 uur reden we het park in en 5 minuten later zag mike al gelijk een African wild cat in de boom! Verder zagen we veel schildpadden, roofvogels en springbokken. Ook hier had het veel geregend, in de rivierbedding lag veel water. Op Rooiputs aangekomen, hebben we de tent opgezet bij hutje 3. Het is toch wel wennen hoor, geen toiletgebouw hier, maar twee hutjes waarvan één met een wc waarbij je door een gat naar beneden piest en je niet door hoeft te trekken en daarnaast een hokje met de douche. Geen dak erboven en ook geen deur, je kan er wel een ketting voor hangen zodat ze weten dat de douche bezet is. De avond is aangebroken, toch best spannend die eerste avond zonder hek om de camping heen. We gingen een spel doen, maar bij ieder geluid keken we al op en dat terwijl er niks aan de hand is.

De wilde dagen in Rooiputs

De eerste paar dagen was het erg rustig in het park, geen grote groepen met beesten. Hier en daar zagen we af en toe wat lopen. Toen de plassen water verdwenen in het park kwam er eindelijk weer leven en werd de rivierbedding steeds groener. Op 25 januari op het einde van de dag zagen we pas voor het eerst leeuwen, veel actie zat er alleen niet in. Op 26 januari zagen we snel een bruine hyena die de berg opliep, een African wild cat en verder was het stil. ’s Avonds zagen we op het kamp de oogjes van een springhaas glimmen toen we er met een lamp op schenen. 27 januari hoorde ik al leeuwen brullen toen ik de tent uitkwam, voor Kai Kai zagen we een mannetjes leeuw lopen die na het drinken in de schaduw ging liggen. Maar we hoorden nog meer gebrul! We reden een stukje terug en daar liep een vrouwtjes leeuw met twee kleintjes! Zo lief, ze liepen het zelfde pad als het mannetje en toen ze daar aankwamen spongen de kleintjes bovenop hun vader.

Op 28 januari was het weer erg stil, maar op 29 januari was er toch weer leven. We hebben in totaal 13 leeuwen gezien op het stukje van Kai Kai naar twee rivieren. Bij het waterhol lagen 6 leeuwen onder de boom waarvan de kill een paar meter verderop langs de weg lag. Tussen Rooiputs en Kai Kai zagen we een moeder leeuw met 2 kleintjes. ’s Avonds op het kamp was het erg druk met vliegende beestjes. Mike vond het fantastisch mooi hoe de schorpioenen en de barking checko’s die vliegende beestjes vingen. Het leek wel een slachtveld! 30 januari hebben we porkypine gezien en weer aardig wat leeuwen. Voor Kai Kai 4 leeuwen en bij Kai Kai zelf lagen 4 vrouwtjes leeuwen en aan de andere kant de moeder leeuw met 2 kleintjes. Op de terugweg van Kai Kai zijn we over het zandpad naar Rooiputs gereden, tot we niet meer verder konden omdat er leeuwen op de weg in de schaduw lagen. Het waren dezelfde leeuwen die we vanmorgen op de heenweg ook tegengekomen waren. Aan het einde van de dag kwam er een hele donkere lucht opzetten, overal zag je bliksem het rommelde heel erg en hebben we ook regen gehad. Hierdoor waren de dieren al wel erg actief! Alle leeuwen hebben we weer gezien. 31 januari bij een groep gnoes lagen verderop 5 leeuwen in de buurt, langzaam slopen de leeuwen erop af, helaas vertrokken de gnoes achter de duinen en de leeuwen daarna ook. Bij Kai Kai lagen ook weer leeuwen, het groepje van 4. Op 1 februari hebben we de 4×4 leeuwdril duinroute gedaan. Dit keer konden we gelukkig een half uurtje langer slapen, want we konden pas om 06:00 uur het park in. Voordat we het park inreden hebben we nog 3 uilen gespot (waarvan ik er ook één heb gespot). Op de duinroute hebben we een bruine hyena weg zien rennen en hebben we een honey badger 20 minuten kunnen volgen. Het was een mooie route met overal om ons heen gekleurde bloemen. 2 februari zijn we weer terug gegaan naar Kai Kai, al snel zagen we een porkypine en bij Kai Kai lagen 2 mannetjes leeuwen. Uiteindelijk zijn we doorgereden naar de melkvlei, daar hebben we 3 cheeta’s gezien bovenop de duinen. Verder nog hele grote groepen springbokken, gnoes, gemsbokken en veel struisvogels.

Fotografie: Mike de Kok Wildlife Photography

Mijn passie is reizen en ik deel graag de beste highlights en leukste bezienswaardigheden op de wereld met jullie op Globally Online. Lees mijn reisartikelen en laat je inspireren voor jouw volgende rondreis.

Toevoegen aan Whishlist

Voeg het reisartikel "Op naar Rooiputs" toe aan je persoonlijke reisplan met onderstaande button.

Gerelateerd Artikelen

Pin It on Pinterest