Terug bij Moremi Game Reserve

Voordat we vertrokken in de richting van Moremi Game Reserve probeerde we nog wat overnachtingen te regelen voor volgende week. Eigenlijk staat er in de planning dat we teruggaan naar de Kgalagadi met een week Twee Rivieren. Maar na al het overnachten zonder hek eromheen lijkt ons dat nou niet heel interessant meer.

Bestemming: Afrika

Reistype: Safari

Voordat we vertrokken in de richting van Moremi Game Reserve probeerde we nog wat overnachtingen te regelen voor volgende week. Eigenlijk staat er in de planning dat we teruggaan naar de Kgalagadi met een week Twee Rivieren. Maar na al het overnachten zonder hek eromheen lijkt ons dat nou niet heel interessant meer.

Na wat twijfelen besloten we om die nachten bij Mabuasehube te proberen te krijgen, maar helaas zat het helemaal vol. Nu gaan we in Moremi Game Reserve, 4 nachten genieten en dan zien we daar wel wat we gaan doen. De weg was prima te doen, alleen hadden we even een schrik moment wat ons hartslag wel even sneller liet gaan! Uit de struiken kwamen ineens honden die zo de weg op kwamen. Het was echt net op het nippertje maar Mike had ze ontweken. Verder waren er onderweg aardig wat olifanten te zien.

Bij Moremi Game Reserve (South gate) aangekomen, moesten we nog 46 kilometer tot aan Third bridge. We gingen om 9.07 weg en kwamen om 13.50 aan. Wel zijn we onderweg af en toe gestopt om ons vastgebonden hout op het dak weer goed te leggen. We hadden 8 bundels gekocht en er een gratis gekregen, dat wordt een gezellig kampvuurtje! Bij de gate Third bridge hebben we ons aangemeld en even in het winkeltje gesnuffeld met drinken en wat blikvoer. We kwamen naar buiten met een biertje van 750 ml, als deze lekker is gaan we morgen weer terug om er nog een paar te halen voor Mike. Op ons plekje aangekomen stond er nog een auto met spullen, maar niemand te bekennen. De middag hebben we gewoon daar gezeten en voordat we wilde rijden (16.30) kwamen de mannen die bij die spullen hoorde, in een auto met andere mensen. Hij kwam met de mededeling dat hij hier ook nog een nacht bleef staan, wachten tot ze zijn auto weg gaan slepen en al snel waren ze weer weg. We hebben wat rondgereden maar niet veel gezien. Wel is Third bridge een rare brug die we vaak over moeten. First bridge en second bridge bestonden uit houten balken redelijk hoog, maar deze gaat redelijk laag en komt het water erg hoog! Voor het eerst was het een klein beetje vochtig binnen, maar een andere weg is er niet! De avond waren de buurmannen er niet en hebben wij lekker genoten van ons kampvuur.

Third bridge Camp in Moremi Game Reserve

5.50 ging de wekker weer, we hadden een rondje gereden in Moremi Game Reserve door een mooi open gebied met redelijk wat mooie waters. Toen we om 9.30 terug waren stond de auto van de buren op de sleepwagen. We snapte nu ook waarom de auto het niet meer deed. Op de foto’s die hij liet zien zag je dat de waterplas iets te diep was, het water zat helemaal tot aan het dashboard! Ze gingen nu aan een rit beginnen gewoon in hun eigen auto, op de sleepwagen naar Johannesburg. Ondertussen zijn wij van plekje 3 verplaatst naar plek 2 een paar meter verderop. Het is nu erg rustig op de camping vergeleken gisteren. Het zijn Kier mooie grote plekken, maar redelijk dicht op elkaar, wel met kraantje, kampvuur plek en een braai erbij en niet ver weg een super schoon toiletgebouw. Van het kraantje hebben we gelijk gebruik gemaakt en geprobeerd de radiator wat schoon te maken. De buitenkant van de auto laten we nog wel een keer doen. De biertjes zijn weer binnen en we hebben nog even een stukje gereden. Helaas geen mooi pad en een beetje begroeid. Toen we terug waren was het ineens wat drukker en hebben we sinds lange tijd weer eens gebarbecued. Niet zoals bij jullie omdat het eindelijk mooi weer is, maar omdat we eindelijk vlees hadden! Het was heerlijk en veel te veel. No lekker genieten bij het kampvuur, wat een zwaar leven hebben wij toch!

Xakanaxa Camp

We hebben vanochtend een leuke route gereden en gewoon wilde honden gezien. Het begon met een groep van 12 en even later werden het er 13. Ze zagen twee warthogs en toen wij onze auto lets naar achter reden in de richting van de warthogs, gebruikte de wilde honden onze auto om ze te besluipen. Maar de grote warthog beet wel van zich af en het kleintje was ze te snel af. Bij Xakanaxa nummer 4 aangekomen, waren we allebei even naar de we en toen we terug kwamen hadden we gelijk bezoek. Er was nog niks uitgepakt en de olifant kwam er al aan. Al snel ging hij door in de richting van nummer 6 waar hij met veel kracht, heel veel Amarula’s uit de boom toverde met een harde beuk. Wij hadden nu mooi tijd om te gaan ontbijten, maar we hadden net opgeruimd en daar was hij alweer. Eerst op afstand, maar al snel erg dichtbij. Het werd ineens een stuk warmer, maar Mike zei dat we het beste konden blijven zitten. Maar toen hij op 3 meter afstand stond en blies, waren we snel een stukje verder gaan staan in de buurt van de auto. Nadat hij wat Amarula’s naar binnen had gegooid, ging hij via het water voor ons er vandoor. In de middag weer bij de wilde honden gekeken en toen we terugkwamen het vlees van gister nog opgewarmd en bij het kampvuur opgegeten.

Wilde dieren in Moremi

Vannacht een paar keer wakker geweest van leeuwen gebrul en ook nog een luide hyena die zich liet horen. Om 4.40 werden we beide wakker van gekraak en op een gegeven moment waren we wakker genoeg om te bedenken dat het bij ons voor vandaan kwam. Een hyena ging er vandoor met onze fles bak olie. Niet zo slim om dat buiten te laten staan, maar de laatste tijd ging het zo goed! Onze schoenen stonden er gelukkig nog wel, die hebben we maar veilig binnen gezet. Na een uurtje ging de wekker alweer en zijn we gaan rijden. Dead tree island dat was waar we wel weer een goed gevoel bij hadden. En dat gevoel klopte ook. Ais eerst zagen we een leeuw met een zebra kill voor zijn neus en toen we er omheen reden zagen we dat het 2 leeuwen waren en dat de zebra nog helemaal niet open gemaakt was. De zebra was net gevangen wat te zien was aan de poep plas verderop en het verse bloed.

Al snel verplaatste ze hem een stukje en gingen ermee aan de gang. Na wat getrek en gekraak zag je de bekken vol met bloed tevoorschijn komen. En weer niemand die er bij ons was en hebben we met z’n twee onze ogen uitgekeken. Al snel namen ze de kill mee naar de schaduw en gingen erbij liggen, de zebra was at aardig leeg. Na de heerlijke tosti’s zijn we de foto’s wezen terugkijken en lijkt zo een belevenis at weer zo lang geleden. Op weg naar de wc zag ik dat er een olifant wel redelijk op afstand van het toilet stond, maar toen ik dichterbij kwam was hij toch best dichtbij. Hij maakte aanstalten om te gaan rennen, geen idee welke kant op dus rende ik ook maar snel de wc in. Door het raampje bij het douchehokje zag ik dat hij de andere kant gelukkig op rende. Zo hadden we vanmiddag ook een olifanten moment. Ik pakte wat uit de auto en kwam at pratend achter de auto vandaan, plots viel ik stil.. Er stonden gewoon twee olifanten op 10 meter van Mike vandaan, die aan de andere kant van de auto zat. En hij had het niet eens door. Dat je die grote beesten niet aan hoort komen, zo vreemd.

Dead Tree Island

Ook vannacht weer visite gehad, geen hyena die er vandoor ging met de olie, maar nijlpaarden die de boel voor ons plekje vol scheten. Als laatste rondje vanaf Xakanaxa zijn we toch weer richting Dead Tree Island gereden. En ook vandaag hadden we weer geluk met een groep hyena’s waarvan er een met een stuk impala in z’n bek liep. We hadden na het rondje weer een redelijk lange rit terug van ongeveer 4.5 uur naar Maun. Het was warm, maar de wind was erg lekker, alleen jammer van die bank waar we op zitten die je zo laat zweten. In Maun hebben we in plaats van Mabuashahube wat vol zat nog 3 nachten in Moremi Game Reserve erbij geboekt in een ander gebied. Dus na weer de boodschappen te hebben ingeslagen en te hebben getankt slapen we op Audi Camp en gaan we morgen weer terug.

De voorraad aanvullen in Maun

Op weg naar Moremi Game Reserve weer wat hout gehaald en goed door kunnen rijden. 12.07 waren we er en waren ze ons nog niet vergeten na die ene nacht. Ze zeiden wel dat we ook bij de gate hadden kunnen boeken en niet terug hadden gehoeven naar Maun. Maar ja wij hadden ook niet genoeg voorraad gehad dus op en neer naar Maun was wel even nodig. Een paar meter voorbij de gate bereikte we al de camping die bestond uit 10 plekken en wij konden nog uit alle 10 de plekken kiezen. Alles uitgeladen, konden we al genieten van een groep voorbijlopende olifanten. Het toiletgebouw ziet er van buiten mooi uit, maar is vanbinnen niet het best onderhouden. Er missen deurklinken, tegels zijn gebarsten enz. In de avond hebben we bij het kampvuur lekker patatjes gebakken met worst en zijn we op tijd naar bed gegaan en dat terwijl we tot 8.15 hadden uitgeslapen vanochtend. Een keer hoorde we leeuwen brullen, maar daarna niet meer. Wel nog even naar de we die vanaf plek 8 wel een beetje ver weg was. Samen zijn we er heen gelopen, maar ideaal is het niet vooral niet als je alleen op zo een grote camping staat.

Een olifant op bezoek

Gisteren lagen we net in de tent en hoorde we een olifant steeds dichterbij komen. Hij was de boel flink aan het afbreken, maar toen hij redelijk dichtbij kwam en wij hem konden zien, draaide hij de andere kant op. Bij het opstaan hoorde we ook veel rare geluiden, bleken het impala’s te zijn die elkaar achterna zaten. We gingen vol goede moed beginnen aan het nieuwe gebied, maar helaas viel het gebied bij Black Pools een beetje tegen! Overal was hoog gras en de stukken die open waren, waren dat maar voor heel even. We baalde er wel een beetje van en hadden het iets anders verwacht.

Weinig dieren gezien, wat erg jammer was. Bij de gate aangekomen gaven we het aan dat we het gebied niks vonden en vroegen of we onze twee overige nachten niet konden omzetten naar Xakanaxa waar we zoveel hadden gezien en waar het gebied wat mooier is rond deze tijd. Het is allebei namelijk van Kwalate Safari en even duur. Ze deden totaal niet moeilijk, we mochten gewoon een plekje kiezen. Eerst hebben we nog ontbeten en hadden we brutale eekhoorns die is onze lade sprongen. Bij Xakanaxa aangekomen hebben we voor plek 6 gekozen en was het nog afwachten of er geen mensen zouden komen die een boeking hadden voor deze plek. We hebben Kier gezellige buren en kregen weer bezoek van de olifant die op een gegeven moment wel boos op ons of kwam, maar wel op tijd stopte. Na het rondje rijden stond er nog steeds niemand op plek 6 en kunnen we in ieder geval den nacht Kier slapen. Morgen zien we wel weer.

Sunset Cruise door Moremi Game Reserve

Mike wilde 6.15 weg kunnen vandaag, nou dat was gelukt om 6.08 reden we weg. We hebben de ochtend veel gezien, maar het op de foto kunnen zetten met echt. Of het lag in het hoge gras of het was zo weg. Zo zagen we een mannetjes leeuw en een vrouwtjes leeuw, nog een vrouwtjes leeuw en 2 wilde honden. Toen we terug waren hebben we even gewacht met eten aangezien de olifant naast ons nog aan het genieten was van de Amarula’s. Zo zaten we ‘s middags ook relaxed aan onze tafel en kwam er weer een olifant langs. En net 14.10 hoorde we gekraak maar konden we al geen kant meer op. De olifant was al erg dichtbij, maar gelukkig liep hij achter de auto langs en ging al redelijk snel met snelle vaart weer terug. Wat een olifanten komen hier op de camping! Vanmiddag rond 16.00 gaan we samen met de buren een Sunset Cruise door Moremi Game Reserve doen, hopelijk kunnen we voor die tijd nog even douche.

Nu is er helemaal geen water meer namelijk maar het is wet erg zweterig weer… Net voordat we naar de boot gingen, kwamen er weer twee olifanten bij het toiletgebouw staan. We zijn snel naar het andere toiletgebouw gereden, want voor de boottocht van 2 uur moesten we nog wet even plassen. Iets later dan 16.00 vertrokken we met de boot. Het was heerlijk weer om te varen. We zaten rustig naar nijlpaarden te kijken, maar plots was er een wel heel aanvallend dichtbij. We zijn er snel vandoor gegaan. Eind van de boot trip werd de boot stil gelegd en konden we genieten van de zonsondergang. En toen dat was geweest zagen we aan de andere kant de maan opkomen. Terug bij de camping gegeten, nog steeds geen douche en wc’s die niet doorgetrokken kunnen worden. We zitten heerlijk warm bij het vuurtje te luisteren naar een raar geluid wat we horen, alleen kunnen we niet helemaal plaatsen wat het is. Het lijkt wel op een olifant die ergens last van heeft zo hard gaat het geluid.

Terug naar Kgalagadi

Een nacht door slapen is bijna onmogelijk. Dit keer werden we wakker van een olifant die wel heel dichtbij stond en daarna van een hyena die de afwasbak vol vaat probeerde te pakken. Ach ja je raakt eraan gewend. Dit keer is het echt ons laatste ochtend in Moremi Game Reserve. Vanaf hier gaan we langzaam terug richting de Kgalagadi. De ochtend had hele leuke dingen zoals een baby luipaard in de struiken, maar het rondje rijden eindigde met iets heel zieligs. Dat geluid wat we gister hadden gehoord was een olifant die aan het bevallen was Het kleintje is alleen at aangevallen door de hyena’s waardoor hij zijn slurf al moet missen. We hebben de gebeurtenis niet gezien, maar het olifantje wel. Wat was dat vreselijk om te zien!

Hij liep daar achter z’n moeder aan die erg onrustig was, wat logisch is. Toen we daar stonden hadden we echt zoiets van konden we dat kleintje maar van het leven beroven. Want lang volhouden doet hij op deze manier niet. Dit beeld is niet iets wat je zo loslaat, bah. Doordat we veel hadden gezien, waren we pas laat terug en waren na het ontbijt de nieuwe mensen er al voor plek nummer 6. We hebben alles snel ingepakt en zijn begonnen aan de rit van 3 uur naar Maun. We hebben wat drinken ingeslagen en getankt en gaan morgen richting Kang. (Ongeveer 7 uurtjes rijden) Maar nu slapen we bij Backpackers. En we hebben zelfs voor een nachtje het vertrouwde nestje ingeruild en hebben gekozen om in een tent van daar te slapen met een bed! Dat hebben we gewoon at 3 maanden moeten missen. We dachten dat mensen her pizza hadden gehaald, dus dat konden we niet overslaan. Maar toen Mike ging vragen of het nog mogelijk was om 19.00, bleek er alleen een plek te zijn voor zelf catering. Die pizza was toch op een andere camping blijkbaar. De man voelde zich wel lullig en bood aan om met hun mee te eten. Het leek Mike wel een goed plan en die kwam terug met de melding dat we worden geroepen als het eten klaar is. 20.00 was het zover en hebben we samen met die geweldig lieve mensen kip met rijst gegeten en kregen we ook nog een heerlijk toetje met abrikozen. Nu heerlijk genieten en slapen in het bed!

Fotografie: Mike de Kok Wildlife Photography

Mijn passie is reizen en ik deel graag de beste highlights en leukste bezienswaardigheden op de wereld met jullie op Globally Online. Lees mijn reisartikelen en laat je inspireren voor jouw volgende rondreis.

Toevoegen aan Whishlist

Voeg het reisartikel "Terug bij Moremi Game Reserve" toe aan je persoonlijke reisplan met onderstaande button.

Gerelateerd Artikelen

Pin It on Pinterest